fbpx

Schedule

Design thinking, graphic design, industrial design, architecture, UX, animation… We have the lot. Our speakers and their talks cover a blend of design disciplines to understand how new ideas can be born out of a mix of unlikely collaborations.

Day 1
1 November
Day 2
2 November
Day 3
3 November
8:00-
9:15
1 hr
Registration

Talks will begin at 9:15 sharp. Please arrive with enough time to register. Delicious coffee and tea will be ready (and free).

8:00-
9:15
1 hr
Get ready!

Talks will begin at 9:15 sharp. Please arrive with enough time to register. Delicious coffee and tea will be ready (and free).

Workshop day!

See our full workshop schedule for Sunday 3rd November; hosted across several locations in Cheltenham. You’ll have the chance to get hands on and learn new creative skills with some of the best talent in the industry.

9:15
15 mins
Welcome

An introduction to the Cheltenham Festival by Andy Thorne - Festival Co-director.

9:15
15 mins
Morning!

Andy Thorne - Festival Co-director gets you ready for the day and introduce the first speaker.

9:30-
10:00
40 mins
Rama Gheerawo

From Liveable to Loveable

Stop ignoring. Start listening. Improve lives

With a track record of over 150 projects, Rama demonstrates how putting people at the heart of design improves lives; from design for an ageing population to our future with driverless cars.

9:30-
10:00
40 mins
Gavin Strange

Graft, Craft and Being Daft

How can you be your best creative self?

Treat your goals like a game. Identify the easier levels, but don’t get stuck on the pause menu.

10:15-
11:00
40 mins
Camilla Buchanan

Designing Government Policy

Can design be the saviour of government?

How methods from the design world are being used to improve government policy in the UK and around the world.

10:15-
11:00
40 mins
Tommy Howard

Story Telling Through Digital Experience

How to translate data into meaningful, beautiful stories

Designing disruptive digital experiences can show us the future of how to shop or draw our attention to world issues such as global refugee victims and the effect of migration.

11:00-
11:20
20 mins
Break time.

Croissants and coffee (or tea)

11:00-
11:20
20 mins
Break time.

Croissants and coffee (or tea)

11:20-
12:00
40 mins
Andy Puncher

Developing Democratic space

How can architecture bring a city together?

Exploring how mixed-use architecture can build cohesive and successful communities and ultimately the cities they combine to form.

11:20-
12:00
40 mins
Kassia St Clair

Five Colourful Histories

Alarming & thought-provoking colours that defined our destiny

A vivid history of the fascinating relationship we have with colour.

12:00-
12:30
30 mins
Panel Debate: Patrick Grant, Jim Sutherland, Marcus Lyon, Paul Boag, Catherine Greig

What is the role of a designer?

Do we just design stuff, or do we change the way people think, in order to innovate and solve complex problems?

12:00-
12:30
30 mins
Panel Debate: Gavin Strange, Craig Oldham, Tina Touli, Steve Matteson

What is the role of a designer?

Do we just design stuff, or do we change the way people think, in order to innovate and solve complex problems?

12:30-
12:40
10 mins
Quick break time

12:30-
12:40
10 mins
Quick break time

12:40-
1:20
40 mins
Alexander Taylor

Dream big

Can we clean entire oceans with design & collaboration?

Why changing the way we do business can make amazing things happen.

12:40-
1:20
40 mins
Steve Matteson

New Tech Old Answers

How forgotten design principles can transform the future

How having a foot in the past helps improve new and emerging technologies.

1:20-
2:10
45 mins
Lunch time

Time to break for lunch.

1:20-
2:10
45 mins
Lunch time

Time to break for lunch.

2:10-
2:55
40 mins
Paul Boag

Customer Journey Mapping

Hide complexity and design one seamless experience?

Customer journeys are more complex than ever. How can design help bring together digital and physical channels to deliver a great overall experience?

2:10-
2:55
40 mins
Craig Oldham

Tools of Protest

I predict a riot!

Living in divisive times, how can we influence actions greater than ourselves? Learn how protest movements use creativity to trigger change and how we as designers can command that too.

2:55-
3:25
30 mins
Dr Ambreen Shah

Designing a future economy

The billion pound question - Where are all the designers?

The design economy generated £85.2 billion GVA to the UK; the demand for design skills is growing. How do we ensure we have enough designers to secure our future economy?

2:55-
3:25
30 mins
Panel Debate: Yoko Sen, Cat Drew, Tommy Howard, Kassia St Clair

What is design's role?

Is design just what we see on the surface, or does it run deeper? Can design change the world, and if so, how?

What is design's role?

3:25-
4:10
40 mins
Catherine Greig

Happy, Healthy and Human Collaborations

Design is not for designers, it’s for communities

How design can facilitate positive change through strong supportive community relationships.

3:25-
4:10
40 mins
Tina touli

Blending the Physical and Digital World

Do what you always do, or uncover a new way? Time to decide

Looking beyond your own profession to discover unexplored areas of design.

4:10-
4:30
20 mins
Afternoon break time

The last break before the final talks...

4:10-
4:30
20 mins
Afternoon break time

The last break before the final talks...

4:30-
5:15
40 mins
Jim Sutherland & Marcus Lyon

A Human Atlas

What drives us and what can we become?

Who are we? Exploring the diversity of identity through multimedia, photography, image activated soundscapes and DNA.

4:30-
5:15
40 mins
Cat Drew

What is the framework for the creative process?

Demystifying the creative process to solve any problem

The Double Diamond, not just a tool for designers, but a road map for everyone to use to understand problems (big & small) and how they can solve them.

5:15-
6:00
40 mins
Patrick Grant

How Green are your Trousers?

Do you feel comfortable in the clothes you’re wearing?

Cheap fashion makes us uncomfortable; with poor working conditions and environmental harm caused by the clothes we buy. Can we overcome the environmental cost? Is a happier future possible?

5:15-
6:00
40 mins
Yoko Sen

Beepets and Beeped

Transforming disease-centred cultures to melodic experiences

The Future of Hospital Sound - How Yoko is on a mission to transform hospitals from disease-centred cultures into harmonious human-centred experiences.

6:00
Closing Remarks
6:00
Closing Remarks

Tickets now available!

Buy your tickets now and secure your place at this year’s design festival.

Tickets now available!

Buy your tickets now and secure your place at this year’s design festival.

Shopping Basket
There are no products in the basket!
Subtotal
£0.00
Total
£0.00
Continue Shopping
0
X